dagelijks-levenEen reuk- of smaakstoornis: sommige patiënten overkomt het geleidelijk, bij andere patiënten gebeurt het plotseling. In beide gevallen betekent het verlies van reuk en/of smaak een grote verandering. Het optreden van deze stoornissen kan een grote invloed hebben op het dagelijks leven. Op deze pagina vindt u daarom een aantal tips over het omgaan met uw stoornis in uw dagelijkse leven.

Dagelijkse veiligheid

Het wegvallen van uw reuk en/of smaak kan effect hebben op uw dagelijkse veiligheid. Eten dat aanbrandt ruikt u niet meer; ook is het lastiger om te bepalen wanneer voedsel bedorven is. Om de risico’s te beperken, kunt u de volgende maatregelen treffen:

  • Installeren van rook- en gasmelders: deze zorgen ervoor dat brand of koolstofmonoxide tijdig gedetecteerd worden.
  • Het vervangen van het gasfornuis door een elektrische kookplaat of het plaatsen van een gasbeveiliging op uw fornuis: dit is een extra hulp tijdens het koken.
  • Goed letten op houdbaarheidsdatum van etens- en drinkwaren: zo voorkomt u dat u bedorven etenswaren eet.
  • Breng uw omgeving (ook uw werk) op de hoogte van de stoornis: uw omgeving kan zo met u meedenken!

Eten en drinken met een reuk- en/of smaakstoornis

h2-bar

Een reuk- of smaakstoornis kan grote invloed hebben op wat iemand eet en hoe eten ervaren wordt. Bij (de ervaring van) eten spelen namelijk verschillende factoren een rol. Deze factoren ziet u in de box hiernaast.

Hoe eten smaakt, wordt door deze factoren samen bepaald. Wanneer reuk of smaak niet meer werkt, valt deze factor uit. Hierdoor kunnen producten die u voor het wegvallen van uw reuk en/of smaak erg lekker vond, nu ineens niet meer lekker smaken. Het is belangrijk om uw voeding aan te passen, zodat u lekker en gezond kunt blijven eten! Hieronder vindt u een aantal adviezen om u hiermee op weg te helpen.

  • Reuk
  • Smaak
  • Textuur
  • Temperatuur
  • Scherpte/pittigheid
  • Uiterlijk