Bij patiënten die het centrum bezoeken, wordt een uitgebreid onderzoeksprotocol uitgevoerd. Dit doen wij om een goede diagnose te kunnen stellen en eventueel een prognose te maken. Waar mogelijk behandelen wij de reuk- en smaakstoornissen. Uiteraard krijgen alle patiënten goede voorlichting over hun reuk- en/of smaakstoornis.

 

Testen van de reuk en smaak

De analyse van reuk- en smaakstoornissen begint bij het goed uitvragen van de klachten. Met verschillende reuk- en smaaktesten bepalen we hoe goed het reuk- en smaakvermogen van onze patiënten is. Ondanks dat veel van onze bezoekers niet meer kunnen ruiken, wordt aan iedereen gevraagd toch antwoord te geven bij de reuktesten. Dit  kan dus soms betekenen dat een antwoord gegokt moet worden. Tijdens het bezoek worden de volgende testen afgenomen:

  • Sniffin’ Sticks test: bepaling van de drempelwaarde voor geur en het meten van het discriminatie- en identificatievermogen van geuren
  • Retronasale test: test van het reukvermogen van geuren die via de mond “achterlangs” naar de neus gaan
  • Taste Strips: test van het vermogen om de basissmaken (zout, zuur, zoet, bitter) te onderscheiden

 

De metingen

Om een goede indruk te krijgen van het reukorgaan en te kijken naar hersenactiviteit als we de reuk of smaak stimuleren, maken we een MRI-scan. Deze scan bestaat uit twee onderdelen. Tijdens het anatomische gedeelte van de scan wordt het reukorgaan in de hersenen in beeld gebracht (de bulbus olfactorius). Tijdens het functionele gedeelte van de scan hersenactiviteit tijdens het toedienen van geuren in beeld gebracht worden. Bij chronische neus- en bijholtenontstekingen kan het nodig zijn om een CT scan te laten verrichten om te bepalen of er behandelbare ziekten zijn in dit systeem.

Daarnaast bepalen we via een uitgebreid KNO-onderzoek (inclusief een nasendoscopie) hoe goed het reukepitheel bereikbaar is voor geurstoffen.

Behandeling van reukstoornissen

h2-bar

icon-nose-green-50px

Reukstoornissen die worden veroorzaakt door chronische neus- en neusbijholtenontstekingen kunnen met medicijnen of een operatie behandeld worden, maar niet worden genezen. Vooral bij neuspoliepen wil de reuk vaak aanvankelijk verbeteren. Helaas is dat herstel niet altijd blijvend en kan binnen een jaar weer een vermindering van het reukvermogen optreden.

Voor reukstoornissen als gevolg van een virale infectie of trauma bestaat nog geen erkende behandeling. Wel treedt regelmatig spontaan herstel op; dit is dan vaak merkbaar na 3 maanden tot 1 jaar.

Lees meer over reuk >

Behandeling van smaakstoornissen

h2-bar

icon-mouth-green-50px

Bij smaakstoornissen zullen we eerst de oorzaak goed onderzoeken, waarna we proberen een behandeling voor de smaakstoornis te vinden. Voorkomende oorzaken zijn schildklierproblemen of zinkdeficiëntie, een tekort aan zink in uw lichaam. Smaakverlies als gevolg van een ontsteking in de mond herstelt vaak na behandeling door een tandarts, mondhygiëniste of kaakchirurg. Als de smaakverandering veroorzaakt wordt door bepaalde medicijnen, kan het helpen die medicatie aan te passen. Dit zal echter niet altijd mogelijk zijn.

Het tijdig signaleren van smaakstoornissen, gevolgd door een goede diagnose, voorlichting en behandeling kan de nadelige gevolgen van een smaakstoornis mogelijk beperken.

Lees meer over smaak >