De hersenen zijn een complex geheel. Een deel van de reuk- en smaakstoornissen wordt veroorzaakt door schade in de hersenen. Schade aan de hersenen hoeft echter niet altijd permanent te zijn, dankzij de neuroplasticiteit van de hersenen. Neuroplasticiteit betekent dat de hersenen zich na verlies van een bepaalde functie kunnen aanpassen. Dit kan vanzelf gebeuren, maar kan ook opgewekt worden door training.

Onderzoek naar reuktraining

hersenenProfessor Thomas Hummel leidt een reuk- en smaakkliniek in Dresden (Duitsland) en deed in 2009 onderzoek naar het effect van reuktraining bij patiënten met anosmie. Na een testperiode van 12 weken, was bij 30% van de patiënten een verbetering in het reukvermogen te meten. Dit waren patiënten met reukverlies door infectie van de bovenste luchtwegen, een trauma aan het hoofd of idiopathisch (=onbekend) reukverlies (Hummel et al., 2009).

Een onderzoek uit 2014 door Kollndorfer et al. liet patiënten met reukverlies door infectie aan de bovenste luchtwegen 12 weken lang reuktraining uitvoeren. De onderzoekers namen bij de patiënten zowel voor als na de therapie een fMRI-scan af. Deze toonde aan dat deze periode bij de patiënten leidde tot een verandering in de functionele netwerken in de hersenen die een rol spelen bij het verwerken van geur en een verbeterd vermogen om geuren waar te nemen (Kollndorfer et al., 2014).

In 2015 is een meta-analyse (10 studies, 639 patiënten) gepubliceerd waarbij een significante verbetering werd gezien na reuktraining (Pekala et al., 2015).

 

Reuktraining in het Reuk- en smaakcentrum

h2-bar
Vanwege deze positieve effecten, bieden wij deze reuktraining ook aan bij patiënten waarbij wij een effect van deze training verwachten. Of u wel of geen baat bij reuktraining heeft, kunnen wij alleen na uitgebreid testen beoordelen. Ook kunnen wij van tevoren geen garanties geven over het uiteindelijke resultaat dat u bereikt met de training.

herbsOm resultaat te bereiken, moet de reuktraining minstens 24 weken volgehouden worden. Om de reuktraining uit te kunnen voeren, kunt u etherische oliën kopen met daarin de volgende geuren:

  • Roos
  • Citroen
  • Eucalyptus
  • Kruidnagel

Deze oliën zijn te koop bij de meeste tuincentra en bijvoorbeeld de winkel “Holland & Barrett” (voorheen “De Tuinen”). Via de volgende website kunt u een complete set met de vier oliën bestellen: kno-winkel.nl/reuktraining.

Ook zijn er officiële reukstiften voor deze training te koop via de website www.smelltest.eu. Zoek hier naar “Burghart Sniffin’ Sticks: Smell Quartet”.

 

Het uitvoeren van de reuktraining

Voor de training heeft u de bovenstaande geuren of stiften nodig. U kunt hiermee de reuktraining als volgt uitvoeren:

  1. Neem één van de stiften of flesje met olie.
  2. Houd dit ongeveer drie centimeter onder uw neus. Het is belangrijk dat de stift of olie uw neus niet aanraakt. De stift verlies hierdoor zijn geur.
  3. Ontspan en haal rustig en diep adem door uw neus. Als u te snel inademt, komt de geur niet goed binnen.
  4. Herhaal dit vier keer; u heeft de geur dan vijf keer ingeademd.
  5. Neem een aantal minuten rust voor u verder gaat met de volgende geur.
  6. Herhaal hetzelfde proces voor alle geuren. U mag zelf kiezen welke volgorde van geuren u aanhoudt.

Bij voorkeur herhaalt u de bovenstaande stappen twee keer per dag, bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds.