quotes‘Bah, het stinkt hier!’

‘Ruik eens, lekker hè!

 

Zonder er bij na te denken, ben je vaak met geur bezig. Maar wat als je niet kunt ruiken?

In Nederland zijn er best veel mensen die niet kunnen ruiken: 300.000 mensen. Dit betekent dat als je 2 schoolklassen bij elkaar zet, er één iemand zou moeten zijn die niet kan ruiken.

Dat kan door verschillende dingen komen. Voordat je een geur geroken hebt, is er namelijk al een heleboel gebeurd!

Wat is geur?

h2-bar

In de lucht om ons heen zitten geuren: dit zijn hele kleine deeltjes. Zo klein, dat je ze niet kunt zien! Elke geur is weer anders: de geur van een bloem is heel anders dan de geur van cola. Geurdeeltjes zijn eigenlijk een soort Legoblokjes: ze zien er allemaal anders uit!

icon-nose-green-100pxIn je neus

Om te kunnen ruiken, heb je je neus nodig. Via je neus gaat lucht naar binnen.  Via je neus komen de geurdeeltjes in de lucht bij een plaatje uit. Hier kunnen de geurdeeltjes op vastklikken. Net als je Legoblokjes op elkaar kunt klikken!

Wanneer gaat het mis?

Bij sommige mensen is de neus verstopt. De lucht kan dan niet zo goed naar binnen. De geurdeeltjes kunnen ook niet mee naar binnen. Hierdoor kunnen ze niet vastklikken.

Andere mensen hebben het stukje in de hersenen (de bulbus olfactorius) niet. Tijdens de groei van je hersenen is dit stukje overgeslagen. Als het er niet is, kunnen de signalen van de geurdeeltjes niet vertaald worden. Je kunt dan niet ruiken.

hersenenIn je hersenen

Als het geurdeeltje vastklikt, wordt er een seintje naar de hersenen gestuurd: er komt iets aan! In je hersenen zit een klein stukje dat er voor zorgt dat je kunt ruiken: dit heet de bulbus olfactorius. Dit is een soort vertaalfabriek: elk geurdeeltje geeft weer een ander signaal, dat in alleen de fabriek vertaald kan worden.

In dit filmpje hiernaast kun je zien hoe geur omgezet wordt in seintjes voor je hersenen.