Over reuk- en smaakstoornissen is veel nog niet bekend. Om betere behandelingen te kunnen bieden, is wetenschappelijk onderzoek daarom nodig.

Sinds de start van het Reuk- en smaakcentrum is onderzoek en diagnose gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek (lees meer op de pagina Wetenschappelijk onderzoek). Zo hopen we meer te weten te komen over de oorzaken en gevolgen van reuk- en smaakstoornissen.

Een overzicht van de resultaten die tot zover gepubliceerd zijn, is hieronder weergegeven.

Geuren stimuleren hersenactiviteit

Ondanks een aangetast of zelfs volledig kwijtgeraakt reukvermogen blijven de hersenen reageren op aangeboden geuren. Dit blijkt uit onderzoek van het Reuk- en smaakcentrum onder 48 patiënten uit Ziekenhuis Gelderse Vallei met een aangetast reukvermogen.

Severity of olfactory deficitis is reflected in functional brain networks – An fMRI study
Reichert JL, Postma EM, Smeets PAM, Boek WM, de Graaf K, Schöpf V en Boesveldt S.

Stand van zaken rondom anosmie

Naar aanleiding van een symposium over anosmie in 2016 werd een overzichtsartikel geschreven. Hierin wordt de stand van zaken rondom zorg en onderzoek bij anosmie beschreven.

Anosmia – A Clinical Review
Boesveldt S, Postma EM, Boak D, Welge-Luessen A, Schöpf V, Mainland JD, Martens J, Ngai J en Duffy VB.

Reuk- en smaakveranderingen bij oncologische patiënten

Reuk en smaak horen een belangrijk aandachtspunt te zijn tijdens de behandeling van patiënten met kanker, omdat zij reuk- en smaakveranderingen kunnen ervaren die invloed hebben op hun eetgedrag en voedingsstatus en daarmee op de effectiviteit van de behandeling.