Reuk en smaak zijn twee aparte zintuigen. Toch hebben ze veel met elkaar te maken. De beleving van eten heeft voor een groot deel te maken met geur. Moleculen uit het eten of drinken vervliegen door de mond, en komen via de achterkant van de mond in de neusholte terecht.

Reukstoornissen

Ruiken is een ingewikkeld proces. Een reukstoornis kan dan ook op vier verschillende niveaus ontstaan:

  1. De detectie van geuren
  2. De transductie (elektrisch signaal via de reukzenuwbaan) van geuren van de neus naar de hersenen
  3. Het verwerken van geuren in de hersenen
  4. De interpretatie van geuren in de hersenen

Meer informatie over reukwaarneming en de verstoring van het reukvermogen kunt u vinden op de pagina ‘Over reuk’.

Alles over reuk

Smaakstoornissen

De meeste smaakstoornissen komen gecombineerd met een reukstoornis voor. Een geïsoleerde smaakstoornis komt maar bij een klein deel van de patiënten voor.

Meer informatie over smaakwaarneming en de verstoring van het smaakvermogen kunt u vinden op de pagina ‘Over smaak’.

Alles over smaak