Voeding bij reuk- en smaakstoornissen

//Voeding bij reuk- en smaakstoornissen
Voeding bij reuk- en smaakstoornissen2017-01-15T03:00:19+00:00

Het wegvallen van reuk of smaak heeft een grote invloed op hoe eten ervaren wordt. Reuk heeft namelijk een groot aandeel in de smaakbeleving van voedsel.

voeding-reuk-en-smaakBij veel mensen met een reuk- en/of smaakstoornis verandert het eetgedrag door deze verandering. Ze gaan bijvoorbeeld minder vaak uit eten of beleven geen plezier meer aan het koken van een maaltijd.

Ook voedingspatronen kunnen veranderen door een reuk- en/of smaakstoornis: bepaalde gerechten of voedingsmiddelen smaken niet meer door de verandering in smaakbeleving, waardoor mensen deze gaan mijden.

 

Onderzoek in het Reuk- en smaakcentrum

h2-bar

In het Reuk- en smaakcentrum doen wij onderzoek om te achterhalen wat de invloed van het wegvallen van reuk en/of smaak op eetgedrag, voedselinname en voedingspatronen is. Dit doen wij onder andere door het afnemen van verschillende vragenlijsten.

Meer informatie over het onderzoek vindt u op de pagina ‘Wetenschappelijk onderzoek’.

Tips over het aanpassen van uw voeding wanneer u een reuk- en/of smaakstoornis heeft, vindt u op de pagina ‘Dagelijks leven’.